Over K.V. Mander

De klootschieters uit Mander sinds 1826 officieel actief zijn trots op haar vereniging.
Een vereniging vol tradities, een rijke historie maar vooral met toekomst. Of, zoals Herman Bekhuis tijdens een klootschietdemonstratie voor een menigte toeristen, de K.V. Mander vergelijkt met het Real Madrid binnen de klootschieterswereld.

Het succes van deze vereniging uit een klein buurtschap is te danken aan de sociale kontakten en onderlinge verbondenheid. Het bindmiddel van de vereniging was in het verleden altijd clubcafé Booyink Marie.

Sinds jaar en dag het clubcafé, waar de schutters samenkwamen voor de wedstrijd en na afloop vanuit hun “Neulhok” uit elkaar gingen. Het “Neulhok” is destijds uit nood geboren. De vereniging groeide en werd te groot voor het café. Een oude schuur die naast het café stond, is toen verbouwd tot clubgebouw van de K.V.Mander.

De meeste leden blijven binnen de parochie, maar ook in Tubbergen, Albergen, Hengelo, Lattrop, Markelo en zelfs in Duitsland zijn haar leden woonachtig. Het “Neulhok”, was een kleine kantine en jeugdhonk, gelegen naast het oude clubcafé te Mander. Tegenwoordig zijn wij te gast bij onze nieuwe gastvrouw in Ria’s Eetcafé.

De uitpuilende bekerkasten zijn de stille getuigen van de successen. De grote man die men als een echte stamvader mag aanmerken, is de in 1984 op 93jarige
leeftijd overleden Jens Blankenvoort. Jens staat binnen de klootschieterswereld bekend als “de koning der wiezers”. Hij was niet minder dan 50 jaar voorzitter van zijn Mander! , waarna hij 15 jaar het erevoorzitterschap vervulde.

steen

Als dank voor zijn inzet is in mei 1994 een steen als gedenkteken in de Streu bij de veldbaan geplaatst. De zonen van Jens, Eef en Toon, treden in zijn voetsporen als wiezer. Met luide stem, harde kreten en een stok komen de schutters hun aanwijzingen in elke omgeving ter ore.

Het damesklootschieten bleef in Mander niet achter. Annie Rolefes en Santje Pegge zeiden op een zekere dag bij een herenwedstrijd: ‘Wat de keerls konnt, morre wie ok konnen’. Het is dan begin jaren ‘70 wanneer de eerste successen behaald worden, met toen al een slingeraar(ster) in hun midden namelijk Santje van ‘t Hoepel en ook nu beschikken de dames over een slingeraarster in hun midden namelijk Annemarie Bels.