Wat is klootschieten

Klootschieten, voor velen helaas nog een onbekende sport.
Dit merken wij maar al te vaak, als wij met groepen toeristen op pad gaan om een dagdeel te gaan klootschieten.
Het klootschieten wordt beoefend met een kloot. Dit is een houten bal, welke is verzwaard met enkele pillen lood. Er zijn verschillende kloten, zowel in omvang als in gewicht. Tegenwoordig wordt i.p.v. hout ook vaak kunststof gebruikt.
Bij een wedstrijd gaat het erom, dat er met een zo min mogelijk aantal schoten een zo groot mogelijke afstand wordt afgelegd, of anders om: een bepaalde afstand in een zo min mogelijk aantal schoten.
Tevens zijn er verschillende technieken van werpen. We kennen de “losse slag” en de “slingerslag”. Bij de “losse slag” wordt de kloot onderhands weggeworpen en bij de “slingerslag” draait men eerst een keer met de arm in het rond, voordat de kloot wordt geworpen.
De klootschieterssport wordt niet alleen in Oost Nederland actief beoefend. Ook elders in Europa wordt de sport fanatiek bedreven. Natuurlijk zijn er verschillen in materiaal en techniek, maar de hoofdbeginselen zijn overal gelijk.

europa

In Europa betreft dit de volgende gebieden:
SchleswegHolstein/
Hamburg
Oldenburg/Ostfriesland
Nederland
NordrheinWestfalen
Huttwill (Zwitserland)
Piemont (Italië)
Midden Italië
Sicilië
Spanje
Ierland
Armagh (Noord Ierland)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>